KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI

KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI GÜBRESİ

 Canım sıkıldıkça ilginç iş fikirleri üzerine araştırmalar yaparım.Gördüğümde beni çok şaşırtan bir girişimcilik kırmızı kaliforniya solucanı.Bir solucan günlük ortalama olarak 1 gr mama tüketiyor ve yaklaşık olarak %10-%25 i gübre olarak atılıyor vücuttan.Burdur'da bir girişimci dostumuz Rusya'dan bavullarla getirdiği 200 milyar solucanla (yanlış duymadın) yıllık ortalama 5 Milyon Lira civarında ciro yapabilmekte.Şu an piyasada bu solucanların fiyatları 500 tanesi 100-150 lira arasında değişmekte.Üretilen gübreler ise kuru olanların kg fiyatı 1.5-3 lira arasında değişmekte,sulu olanların fiyatları ise ortalama 50 lira.Bence girişim yapmayı düşünen kardeşlerimiz için iyi bir fırsat olabilir.Daha fazla araştırma yaparak (pazarlama,solucanlar vs.) ciddi miktarda gelir elde edebilirler.Biraz kırmızı kaliforniya solucanları hakkında araştırma yaptım.Aşağıya ekleyeceğim onları.Umarım faydası olmuştur.







  • Solucanlar Alemi

En uzun yaşayan hayvanlar arasında solucanların da ismi anılıyor. Sindirim sistemlerinde bulunan ve onları koruyan vücut sıvıları (sölom sıvısı) sayesinde bağışıklık sistemleri çok güçlü. Solucanlar hareket kolaylığı sağlamak ve toprakta bulunan milyonlarca zararlı bakteriden korunmak için, yani hastalanmamak için sölom sıvısı salgılıyorlar. Sölom sıvısının zararlı organizmalara karşı baskılayıcı tutumu bilimsel anlamda da kanıtlanmış. Hatta omurgalı canlılarda kanser hücreleri üzerindeki etkileri de gözlemlenmiş. Tabii kırmızı solucanların mucizeleri bunlarla da sınırlı değil. Çünkü onların sindirim sisteminde, çok sayıda mikroorganizma taşıyan, azot fikse eden bakteriler, antibiyotik etki, doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunuyor. Solucanların sindirim sistemlerinde rhizobium (azot biriktirmeye yarayan bakteriler) azoto bakteriler, nitrosomonas (amonyağı nitrata nitratı nitrite çeviren bakteriler) ve mikorizal mantarlar (bitki korteksinde yaşayan, alımı yavaş besinleri alınabilir forma getirmekte yardımcı bakteriler) mevcut. Bu bakteri ve mantarları solucanlar sindirim sisteminden geçirerek yiyeceğe karıştırıyor, oradan da gübreye enjekte ediyor ve vermikest adındaki dışkı ortaya çıkıyor. Buna sölom sıvısı da eşlik ediyor.


  •  Solucan gübresinin faydaları 

 Ayrım gözetmeksizin her türlü tarım kültüründe uygulanır.  Gübrenin kullanıldığı alanda topraktaki zararlı patojenleri (gıda kaynaklı enfeksiyona veya gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler) baskılamak sureti ile bitkiyi koruyup direnç sağlar.  Bitki daha hızlı, güçlü büyür.  Toprağın yapısını organik maddece zenginleştirir.  Toprağın verimliliğini yüzde 30 arttırır. Bu verimlilik ürüne yansır.  Yapısı gereği toprağın PH, strüktür (ana yapı) ve nemini düzenler.  Havalanmayı sağlarken, su tutma kapasitesinin arttırır. Topraktaki su stresini minimize eder.  İçeriğindeki bitki besin maddeleri makro ve mikro elementler suda yavaş çözülerek bitkilerin uzun zaman beslenmesini sağlar.  Özellikle kimyasallarla kirlenmiş, kuvvetini ve canlılığını yitirmiş, yorulmuş toprakların ıslahını sağlar. Bu sayede kimyevi gübrekullanım ihtiyacı zaman içerisinde azalır.  Yapısında bulundurduğu çok sayıdaki bakteri sayesinde topraktaki zararlı bakterilerle rekabet eder ve onların zararlı etkilerini ortadan kaldırır.  Yabani ot tohumu içermediğinden ürün, besin değerini yabani otlarla paylaşmaz.  Solucan gübresinde bulunan makro ve mikro elementlerin, bakterilerin bitkiye verdiği direnç, bitkiden ürüne geçeceğinden kaliteli, bol verimli ve dayanıklı ürün hasadı sağlar.  Asitli, kumlu toprakların parçacıklarını birbirlerine bağladığı gibi ağır killi topraklarda parça bağlılığını gevşeterek gözenekli yapıyı artırır. Toprakların bitki gelişimine daha uygun bir yapı kazandırır.  Tohumların erken filiz vermesini sağladığı gibi güçlü (gövde kalınlığı, yaprak yeşil oranı, yaprak sayısı, çiçek miktarı ve ürün miktarı ) ve önce verim (erkencilik) sağlar.  Solucan gübresi kullanılan topraklarda uzun süre humusun toprakta parçalanması devam ettiğinden, oluşan karbondioksit ve organik asitler, bitki besin maddelerinin bitkiler için faydalı hâle geçme süresini uzatır.  Yüzde yüz ekolojiktir ve toksik (zehirli) madde içermez.  Kokusuzdur ve bu sebeple gerçek lezzet ve aromaya sahip ürünler yetiştirilmesini sağlar.  Yetiştirilmiş bitkilerde nitrat kalıntısı bulunmaz.  Suyu, havayı ve toprağı kirletmez.
  • Solucanlar hangi besinleri yememeli?

Solucanların sindirim sistemi asidik besinlere karşı duyarlı. Portakal, limon, mandalina (narenciye türleri), soğan sarımsak, et ve süt ürünleri, sirkesinden ve limon suyundan arındırılmamış salata çıktısı, bütün suyu alınmamış karpuz ve kavun kabuğu, ağaç yapraklarından iğne yapraklı olanlar (çam, servi ve çabuk dönüşmeyen meşe yaprağı) kesinlikle verilmemeli.

via SEDAT YUZBAŞI


Günün Fırsatı

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.