BİYO BETON

Hollandalı bilim adamları kendi kendini yenileyen ve iyileştiren beton icat etti . Biyolojik beton kendini yenileyecek
Kendi Çatlaklarını Tamir Eden Biyo-Beton icat edildi

Delft Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar önümüzdeki iki üç yıl içinde mevcut olabilecek ‘kendi kendini iyileştiren biyo-beton’ geliştirdiler. Ekstrem koşullarda yaşayan bakterileri kullanılan yeni çeşit betonun binalardaki çatlakları ve kırılmaları önleyececeği belirtiliyor.
Geleneksel beton teknolojisinin en büyük handikabı, zaman içerisinde oluşan çatlaklar. Bu çatlaklara zaman içerisinde giren su ya da diğer zararlı materyaller, betonun aşınıp dayanıklılığını kaybetmesine yol açıyor.
Delft Üniversitesi bilim adamları beton yapıların kendi kendini iyileştirme kapasitesini bakteri kullanılarak nasıl geliştirebileceklerini ve bu bakterilerin gelişmesi için ne gibi şartların gerekli olduğunu araştırdılar.
Mikrobiyolog Henk Jonkers ve Beton Teknolojisti Eric Schlangen’ın beton onarım maliyetlerini azaltmaya yardımcı olmak için geliştirdikleri biyo-beton; Bacillus cins bakteri sporlarının su ile aktive olan besin maddeleri ile karışımından oluşuyor. Böylece beton karışımına kalsit çökelmesi bakteriler gömülerek kendini iyileştirme kapasitesine sahip betona sahip olunabiliyor.
Yapılan laboratuvar testlerinde 0.5mm genişliğindeki çatlaklarda başarılı olduklarını açıklayan Dr Jonkers, biyo-betonun açık testlerinin hala devam ettiğini ve takipte olduklarını belirtiyor. Teoride; betonda mikro çatlaklar meydana geldiğinde yağmur suyu betonun içine sızacak ve bakterileri aktive ederek kireçtaşı ile çatlakları dolduracak.Delft Teknik Üniversitesi Raporu Teoride; bakteriyel beton özellikle çelik takviyeli betonarmede önemli tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca bu, beton yapıların tasarımında dayanıklılık sorunlarının yeni ve daha ekonomik bir şekilde ele alınabileceği anlamında da gelecektir. Bununla birlikte konut binalarındaki çatlakların geleneksel tamirine karşı da şimdilik ekonomik açıdan en cazip çözüm gibi görünmektedir.
Delft Teknik Üniversitesi’nin Malzemeler Merkezi’nde devam eden ‘Kendi Kendini İyileştiren Malzemeler Araştırma Programı’nın bir parçası olan Kendini İyileştiren Beton Projesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Güney Dakota Maden Okulu işbirliğiyle yürütülmektedir.
Hollanda TuDelft Üniversitesi’nin araştırması olan biyolik-betonların, 2-3 sene içerisinde yapı malzemesi olarak kullanılabileceği belirtiliyor.


via SEDAT YUZBAŞI

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.